Vesti

Rendered Text pokrenuo "Semaphore Community" za bolju edukaciju developera

03.04.2015

Novosadska kompanija poznata po jednom od napopularnijih continuous integration (CI) rešenja – Semaphore, predstavila je novi projekat koji za cilj ima edukaciju programera o najboljim praksama.

Novosadska kompanija poznata po jednom od napopularnijih continuous integration (CI) rešenja – Semaphore, predstavila je nedavno novi projekat koji za cilj ima edukaciju programera o najboljim praksama. U pitanju je ‘Semaphore Community’ gde developeri mogu čitati, ali i pisati tutorijale o najnovijim metodama izrade softvera, zarađujući pritom i do $200 dolara po članku.

Iza čitave stvari stoji novosadski Rendered Text, kompanija poznata po primeni poslednjih tehnologija kada je razvoj softvera u pitanju. Njihovo popularno CI rešenje za testiranje aplikacija prilikom samog razvoja, Semaphore, danas koriste kompanije poput Zendesk-a, Dribble-a i 500px, a znanje stečeno u ovoj industriji, tim je odlučio da pretoči u seriju tekstova i tako omogući zajednici pristup velikom broju edukativnog materijala.

Iz kompanije kažu da već duže vreme razmišljaju kako mogu da pomognu ljudima da brže postanu bolji developeri. Ideja je stigla u vidu Semaphore Community – jedinstvenog mesta na webu na kome će se nalaziti (i već sada se nalaze) kvalitetni i ažurni tutorijali o najsavremenijim praksama razvoja softvera poput Test Driven Development, Behaviour Driven Development, Devops automatizacije, pisanje čistog koda.

Na Semaphore Community-ju trenutno se nalazi preko 30 članaka, pri čemu je u planu redovno objavljivanje novih. Filip Komnenović iz Rendered Text-a kaže da su dosadašnje članke pisali inženjeri ove kompanije, ali da je cilj čitavog projekta uključivanje i ostalih programera u pisanje za njihovu zajednicu.

Kako bi dodatno stimulisali developere da se uključe u stvaranje zajednice, tim je lansirao i “Get Paid to Write” program koji programerima/autorima omogućava da za svoje pisanje budu plaćeni i do 200 dolara. Jedan od osnovnih uslova jeste visok nivo kvaliteta pisanja i poznavanje tehnologija o kojima se piše, a sve sa ciljem kreiranja što ažurnije baze, dostupne mladim developerima i njihovim starijim kolegama potpuno besplatno.

Takođe, sam Community ima i dodatnu svrhu, a to je da promoviše open source projekte koji se testiraju na Semaphore CI (GitLab, AgileVentures i slično). Iz kompanije kažu da ovim nastoje da pruže što više prostora open source projektima koji koriste njihov servis, te da ih na taj način dodatno promovišu među pripadnicima ove rastuće zajednice.

« Back to list

Back to top